Соня, гризун, який поселяється в дахах

Сніг (Glis glis)

Сон ( Glis glis ) - найбільший з гризунів родини Gliridae, поруч з леро та мускардином. Цей маленький ссавець, якого називають сірою сонею, звичайною сонею або звичайною сонею, переважно нічний, коли не перебуває в сплячці ... іноді на горищі наших будинків!

Соня: посвідчення особи

Соня має розміри від 15 до 20 см, до яких потрібно додати кущистий хвіст від 10 до 18 см для ваги, що варіюється від 80 до 200 грам. На ній сіре пальто, яке може потягнути коричневий або червоний по боках, а щоки та живіт білі. Очі його оточені чорними волосками, що виділяє їх. Її злегка витягнуту голову перевершують маленькі круглі вуха, а морда має вібриси (вуса), що дозволяють їй помічати перешкоди вночі. Нижня частина ніг виділяє липку речовину, що дозволяє їй стискати вертикальні рухи, яких є більшість, оскільки він майже не рухається по землі, але це чудовий альпініст і стрибун, дуже спритний. Очікувана тривалість його життя становить від 7 до 9 років.

Соня надзвичайно швидко цокотить зубами, намагаючись відлякати хижака, але може також вимовляти дуже пронизливе шипіння та верески, щоб попередити інших про небезпеку поблизу. За допомогою свого роду автотомії кінчик хвоста може відірватися, щоб уникнути хижака, який намагається його зловити. В іншому випадку це видає шум між бурчанням і хропінням.

соня в сплячці

Подібно до мускардину, соня відгодовується восени перед зимовою сплячкою протягом всієї зими, з жовтня по квітень, в гніздах для зимової сплячки, які вона створює на землі глибиною від 15 до 60 см. Оскільки його сплячка дуже довга, ми зобов’язані йому висловом «спати як соня»!

Поза періоду зимової сплячки соня живе в гнізді, яке вона часто споруджувала високо на рівні крони дерева, у отворі дерева, отворі у стіні або неглибокій норі. . Його гніздо будується в кінці зимової сплячки мохом, гілочками, травами та сухим листям, щоб інтер’єр був затишним. Він виходить із свого гнізда в сутінках, на ніч, під час якої йде шукати, що б з’їсти.

Соня мешкає в основному в листяних лісах (буки, дуби тощо), але зустрічається також у парках, садах, чагарниках, перелісних живоплотах, узліссях дерев та садах, не кажучи вже про будинки. Це досить сидяча тварина, площа переміщення якої становить від 3 до 4 га, і вона живе в сім’ї. Лише кілька осіб.

Розмноження соні

Розмноження відбувається з червня по серпень, після чого настає один місяць вагітності, наприкінці якого при народженні єдиного посліду в році народиться від 2 до 9 молодих, які будуть без волосся і сліпими. Самка годує їх сім тижнів. Вони досягнуть своєї статевої зрілості приблизно через 10 місяців.

Харчування сони

Сніг (Glis glis), спритний альпініст

Сон - одна з всеїдних тварин. Її раціон складається з насіння та сухофруктів, як пріоритет, але він не буде нехтувати плодами вашого саду, якими б вони не були: сливи, сливи мірабел, яблука, груші, ожина, інжир ... Він гризе бутони. , молоді пагони та квіти, також харчується грибами та корою. Окрім цього вегетаріанського меню, соня також буде їсти комах, мокриць, слимаків і навіть молодих птахів, які впали з гнізда.

Сон, вид, якому не загрожує зникнення

Хижаки соні - це нічні хижаки (філин, пугач), куниця, дика кішка та куниця. Він не входить до видів, що перебувають під загрозою зникнення, і, отже, вид не охороняється нормативними актами, крім включення до Додатка III Бернської конвенції, що означає, що будь-яка експлуатація регулюється таким чином, щоб підтримувати існування популяцій поза небезпекою.

У Франції, де вона зустрічається на всій території, крім півночі та значної частини Атлантичної дуги, соня особливо турбує, коли оселяється на горищах будинків: тоді вона видає дуже п’янкий хропіння, який нагадує про гніздо шершнів.

Щоб відлякати сонь, не намагайтеся їх отруїти, ви ризикуєте вбити своїх домашніх тварин, а також інших дрібних тварин, таких як миші, які, ймовірно, будуть спіймані вашим котом, який також отруїться сам. Використовуйте пастки для подвійного входу, які дозволяють вам зловити соней, не вбиваючи їх, щоб піти і випустити їх у лісі навколо вашого будинку. Займайте їх у пастку лише в сонячні дні, коли вони вийшли зі сплячки, інакше взимку вони опиняться в дезорієнтованій природі.

Схожі Статті